Apicultorii din R.Moldova, certificaţi ECO conform cerinţelor europene thumbnail

Apicultorii din R.Moldova, certificaţi ECO conform cerinţelor europene

Economic

Zece apicultori din Republica Moldova au fost certificați pentru producerea mierii ecologice, iar alți 13 au primit certificate care confirmă anul doi de conversie pentru producerea mierii ECO.

Totodată, compania Apicola Lux CC, care va comercializa ulterior mierea ecologică, a fost certificată pentru producerea fagurilor destinați apiculturii ecologice, fiind prima companie din Republica Moldova certificată în acest domeniu, transmite medianews.md cu referire la Moldpres.md.

Procesul de conversie și certificare ecologică s-a desfășurat în cadrul unui parteneriat dintre proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova și compania Apicola Lux CC.Certificarea producerii mierii ecologice și a produselor apicole ecologice a fost efectuată de către un organ recunoscut în scopul echivalenței, în conformitate cu un Regulament european, care pe parcursul ultimilor doi ani a monitorizat și inspectat procesatorul și apicultorii moldoveni.

„Începând cu anul 2020, mierea recoltată de la apicultorii certificați urmează să fie comercializată ca produs ecologic. Cerințele obligatorii pentru certificarea mierii ecologice au inclus confecţionarea stupilor și materialelor apicole din produse naturale, amplasarea stupinelor departe de diverse surse de poluare, sursele de nectar și polen sunt formate în mod esențial din culturi produse conform regulilor agriculturii ecologice, vegetație spontană sau culturi tratate prin metode cu impact redus asupra mediului”, au explicat surse de la USAID.

Potrivit lui Vasile Cotună, directorul companiei Apicola Lux, acum doi ani, la sugestia cumpărătorilor din UE, a identificat un grup de apicultori cu care colaborează pentru a iniția producerea mierii ecologice.”Republica Moldova dispune de multiple locații care permit colectarea mierii ecologice, în special de salcâm și tei. Totodată, pe piața internațională există cerere sporită și în creștere continuă pentru acest produs, iar Moldova, care este un producător mic de miere, trebuie să se orienteze la produsele de nișă pentru a fi competitivă”, a relevat Vasile Cotună.

În următoarea etapă, compania urmează să extindă numărul de apicultori ecologici cu care colaborează și este gata să le acorde asistența consultativă necesară pentru procesul de conversie.

Un apicultor certificat ECO, Ivan Serjant, susține că procesul de conversie a fost mai complicat la etapa inițială, când toate facilitățile urmau să fie ajustate la cerințele de producere a mierii ecologice, ulterior însă activitățile de îngrijire a familiilor de albini sunt obișnuite. Apicultorul mizează pe un preț mai înalt pentru mierea certificată ecologic.Experţii afirmă că mierea ecologică este un produs de nișă, cu perspective largi de export, care este apreciată la un preț mai înalt cu 20-30% față de costul oferit pentru mierea convențională.

În prezent, în Republica Moldova există peste şase mii de stupine în sistemul convențional cu circa 225 mii de familii de albine. Conform datelor oficiale, în anul 2018 s-au produs aproximativ cinci mii de tone de miere de albini, dintre care exportul a constituit 4123 tone în valoare de 11,7 milioane de dolari. În mare parte mierea este exportată în Uniunea Europeană. Până în prezent, în Republica Moldova activa un singur producător de miere produsă în sistemul ecologic.Preluat: stiri.md

Distribuie aceasta stire: